Reklama
 
Blog | Michaela Kunešová

Polibkem to nekončí

Francouzský muži, zapomeň na své konvalinky a pořádně polib svou ženu pod rozkvetlým stromem! Nicméně zatímco prvního května obchody ve Francii zejí prázdnotou, stánky s konvalinkami pilně prodávají snad na každém rohu. Ve Francii totiž na rozdíl od Čech tradice velí darovat na prvního máje svazek tohoto něžného kvítí. A to nejen mezi zamilovanými.

Tradici svátku práce nalezneme i v jiných evropských zemích a její původ je víceméně podobný, politicky motivovaný a sahající do dob amerických dělníků. Jiná je tradice lidová. Ve Francii symbolizují květy konvalinek štěstí. Karel IX. Jimi pro štěstí obdarovával dámy dvora, a dnes je ve Francii můžete darovat třeba někomu v rodině.

České zdroje hovoří o prvním máji mimo jiné jako o svátku zamilovaných, kdy líbání pod rozkvetlým stromem má být symbolem ničeho většího či menšího než plodnosti. Začíná jaro, probouzení, teplo a světlo se stávají přirozenou součástí našich dní, a vy stojíte na Petříně se svým milým či milou, protože s kamarádkou se tam líbat nepůjdete, a tak nějak natvrdo, bez dalšího, bez známky tajemství či snad diplomacie tam prostě symbolizujete plodnost.

Francouzi si k narozeninám přejí „hezké narozeniny“. Hodně štěstí, zdraví, lásky, peněz a úspěchů dává pochybovat, kam se vejde ona jedním dechem dodávaná osobní pohoda, máme-li tomu všemu v tom množství vyhovět, a v konečné vyznění může mít na naše nejen jarní dny efekt dortu, jak ho z ingrediencí poskládali pejsek s kočičkou.

Nestačilo by pro začátek něco lehčího? Co takhle nefalšovaná dávka pravého štěstí? A proč ne třeba v lásce . . . .

Reklama